Witajcie :)
Dzisiaj zabieramy Was w kulinarną podróż do Szwajcarii. Kuchnia ta
słynie przede wszystkim z różnych rodzajów serów (z których robi się np.
founde, raclette), ziemniaków (dania: rosti, malnus) i czekolady. My zapraszamy Was na rosti - placki ziemniaczane, które
przygotowuje się tylko z ziemniaków, ściera na tarce o grubych oczkach,
odsącza i smaży na oleju. Podałyśmy je z sosem śmietanowo-kurkowym,
ale tradycyjnie możecie podać je ze stopionym serem lub jajkiem.
Składniki:
kilka większych ziemniaków
kilka łyżek oleju
sól, pieprz
250g kurek
150g śmietany 30%
cebula
odrobina gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól i popierz, przemieszaj i zostaw na kilka minut.
2. Kurki opłucz w zimnej wodzie, tak by pozbyć się piasku. Na patelni rozgrzej trochę oleju z łyżeczką masła i wsyp na nią cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula się zeszkli dodaj kurki i smaż je pod przykryciem przez ok 15 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i gotuj do odparowania nadmiaru wody. Na koniec dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj i podduś aż śmietana zgęstnieje. Dopraw solą. pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
3. Na patelnię wylej 2 łyżki oleju. Ziemniaki wyciśnij z wody, i podziel na dwie porcje. Pierwszą rozłóż na patelni, dociskając ziemniaki do dna. Smaż pod przykryciem ok 7-8 minut, aż się zarumieni od spodu. Po czym używając talerza odwróć placek i smaż z drugiej strony kolejne kilka minut.
Nasze oceny:
Basia: Placek z samych ziemniaków wyszedł naprawdę smaczny. Do tego rozpływający się w ustach, delikatnie słodkawy sos kurkowy i pyszny obiad gotowy. Moja ocena: 9/10.
Julka: Placki wyszły chrupiące i idealnie doprawione. A dodatek sosu z moich ulubionych grzybów był już kropką nad i. Moja ocena: 9/10.
1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól i popierz, przemieszaj i zostaw na kilka minut.
2. Kurki opłucz w zimnej wodzie, tak by pozbyć się piasku. Na patelni rozgrzej trochę oleju z łyżeczką masła i wsyp na nią cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula się zeszkli dodaj kurki i smaż je pod przykryciem przez ok 15 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i gotuj do odparowania nadmiaru wody. Na koniec dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj i podduś aż śmietana zgęstnieje. Dopraw solą. pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
3. Na patelnię wylej 2 łyżki oleju. Ziemniaki wyciśnij z wody, i podziel na dwie porcje. Pierwszą rozłóż na patelni, dociskając ziemniaki do dna. Smaż pod przykryciem ok 7-8 minut, aż się zarumieni od spodu. Po czym używając talerza odwróć placek i smaż z drugiej strony kolejne kilka minut.
Nasze oceny:
Basia: Placek z samych ziemniaków wyszedł naprawdę smaczny. Do tego rozpływający się w ustach, delikatnie słodkawy sos kurkowy i pyszny obiad gotowy. Moja ocena: 9/10.
Julka: Placki wyszły chrupiące i idealnie doprawione. A dodatek sosu z moich ulubionych grzybów był już kropką nad i. Moja ocena: 9/10.
Ten sosik <3 Mniam,mniam :)
OdpowiedzUsuńPycha!!! zjadałbym taką porcję od razu:)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne :-) z chęcią takie danie zrobię :-)
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie i daj znać jak wyszło :)
UsuńRosti-bardzo lubię taką wersję placków, i ten sosik :)
OdpowiedzUsuńale placuchy, nie miałam okazji ich poznać wcześniej.
OdpowiedzUsuńKuszące :)
O rany boskie! Kurki z takim plackiem i sosik i... o rany mam ślinotok :)
OdpowiedzUsuńApetyczne danie,kurki są miodzio w każdym daniu.
OdpowiedzUsuńIdeał! Wyjadłabym Wam wszystko! :)
OdpowiedzUsuń:) dziękujemy, częstuj się :)
UsuńMmmm... wspaniałe! Jeszcze ten sos kurkowy <3
OdpowiedzUsuńświetnie, uwielbiam eksperymentować z przepisami z różnych stron świata. Te placki wyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńPlacki z sosem kurkowym są obłedne, więc i takie rosti muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na wykorzystanie sosu grzybowego!
OdpowiedzUsuńSkoro zapraszacie, to ja się wpraszam :-)
OdpowiedzUsuńNo pewnie, zapraszamy :)
UsuńDanie godne wypróbowania, świetna propozycja ;)
OdpowiedzUsuńZabiłyście mnie, genialne i proste danie, mniam! :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym takie cos teraz
OdpowiedzUsuńAż się rozmarzyłam :) Zjadłabym taki obiad z przyjemnością !
OdpowiedzUsuńoj tak, to jest to co lubię :) pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurki, ale ze względów zdrowotnych nie mogę jeść grzybów i cierpię. A cierpię jeszcze bardziej, jak ktoś mnie kusi takimi smakołykami.
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki ziemniaczane:) a z dodatkiem kurek to już poezja :) super przepis.
OdpowiedzUsuńBuziaki i inspirującego tygodnia Dziewczyny :)